Circle Infra Partners in gesprek over gezond water

Op 27 september 2024 is het nieuwe boek ‘Gezond water. Niet vanzelfsprekend’ gelanceerd, een uitgave van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM). Het boek biedt een overzicht van de problematiek rondom zoet water, een thema dat steeds urgenter wordt, ook in Nederland. Circle Infra Partners is gevraagd haar expertise vanuit de industrie te delen in het boek en tijdens de paneldiscussie, waarbij experts uit diverse sectoren hun inzichten delen.

De bewustwording van water
Tijdens de boekpresentatie stond de gezamenlijke verkenning van gezond water centraal, waarbij werd besproken wat gezond water precies inhoudt en welke maatregelen nodig zijn om dit te behouden. Het panel van waterprofessionals en het publiek deelden hun visies. Unaniem werd benadrukt dat actief werken aan het behoud van gezond water essentieel is. Om dit te bereiken, is meer samenwerking en betere communicatie tussen alle betrokken partijen binnen de watersector noodzakelijk. Daarnaast is het van essentieel belang om het bewustzijn in de maatschappij over water te vergroten. Het boek heeft daarmee ook als doel wetenschappelijke kennis op een toegankelijke manier te delen met een breed publiek, zodat men zich beter bewust wordt van de uitdagingen en oplossingen met betrekking tot waterkwaliteit.

Circle Infra Partners deelt expertise als partner voor de industrie
Circle Infra Partners is verantwoordelijk voor het transport van afvalwater van zestig fabrieken op het Chemelot-terrein naar de biologische afvalwaterzuivering, waarna het gezuiverde water in de Maas wordt geloosd. Karin Meeuwsen, Manager Vergunningen bij Circle Infra Partners, leverde een belangrijke bijdrage aan het boek met een interview waarin ze haar inzichten over afvalwaterbeheer in de industrie en het belang van de transparantie deelt. Mede gestoeld op ervaringen uit het verleden, heeft Circle Infra Partners een aanpak ontwikkeld om alle stoffen in het afvalwater in kaart te brengen en te toetsen. Met als resultaat een van de meest uitgebreide en transparante watervergunningen van Nederland, daarin zijn we een voorloper.

‘’Wij hebben nu veel beter in de gaten wat hier gebeurt en controleren continu de kwaliteit van het effluent. Vroeger mochten we volgens de vergunning als het ware vijf vuilniszakken aan de straat zetten en hoefden we niet te kijken wat er precies in zat. Nu kijken we met een vergrootglas en benoemen en toetsen we alle stukken afval apart, hoe klein ook.”
Karin Meeuwsen, Manager Vergunningen bij Circle Infra Partners

Met deze aanpak streeft Circle Infra Partners ernaar om uiteindelijk naar een nullozing van afvalwater naar de Maas te werken, waarbij hergebruik van water centraal staat.

Ook vooruitgang in waterkwaliteit en biodiversiteit
Tijdens de boekpresentatie nam Lianne van Oord, Innovation Manager bij Circle Infra Partners, deel aan het panelgesprek waarin de waterproblematiek genuanceerd werd belicht en in een open en positieve setting samen gekeken werd hoe de bewustwording rondom dit onderwerp kan worden vergroot. Zij deelde haar expertise en inzichten over de rol van de industrie in het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor de uitdagingen op watergebied. 

“Tijdens het panelgesprek werd benadrukt dat er, ondanks de aanhoudende uitdagingen rond waterkwaliteit, in sommige wateren al aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Zo is er een aantal diersoorten teruggekeerd naar watergebieden waar ze eerder waren verdwenen.Om de waterkwaliteitsdoelen te halen is het van belang dat niet alleen de vergunning van Circle transparant is, maar dat ook van anderen transparantie en inzet gevraagd wordt.’’
Lianne van Oord, Innovation Manager bij Circle Infra Partners

Boek ‘Gezond water. Niet vanzelfsprekend’
Het boek is nu beschikbaar en biedt een waardevolle bijdrage aan het gesprek over de toekomst van waterkwaliteit in Nederland. Voor meer informatie, bezoek de website van Biowetenschappen en Maatschappij via deze link.

Over stichting Biowetenschappen en Maatschappij
BWM draagt bij aan het vormen van een geïnformeerde mening. Dit doen ze door een compleet overzicht te bieden van ontwikkelingen, toekomstperspectieven en maatschappelijke gevolgen van thema’s die zich bevinden op het snijvlak van gezondheid, natuur en milieu. Ze publiceren boeken (bijvoorbeeld over vaccins, stadsnatuur en alcohol), stellen online dossiers en hoorcolleges samen en ontwikkelen lesmaterialen in samenwerking met toponderzoekers en experts uit het vakgebied. BWM is een onafhankelijke stichting, in 1969 opgericht op initiatief van Prinses Beatrix en Prins Claus.